Träningsskor – skillnad på olika

Det händer ju att jag tränar och med tanke på mina från barnsben knasiga knän har jag fått lära mig att rätt sko vid rätt tillfälle minskar skaderisken.

Löptränar så vill du ha en sko som hjälper dig med korrekt isättning och som har en dämpning som skonar leder och benhinnor. Ska man köpa löpskor finns rätt många butiker som hjälper till att hitta rätt sko, tex Runner-store och Löplabbet. När jag  har varit hos den senare så har vi mätt fötterna, kollat fotvalv, provat skor tills vi hittat något som känns bra och då har jag fått tagit mig en tur på butikens löpband där man filmat mitt löpsteget och analyserat. Senaste visdomen för mig är att mitt löptsteg har förändrats genom åren och den typ av sko som funkade sist är kanske inte den som är bäst numera.

löparsko

Men ska man gå på gymmet och lyfta vikter så är en dämpad sko direkt olämplig. Står du med, låt säga med din egen vikt, på axlarna för att göra knäböj så vill du inte ha en sko som vinglar runt, du vill ha något som står stadigt på golvet så att du inte riskerar att skada leder med små vridningar.  Tyvärr är det betydligt svårare att hitta odämpade skor än dämpade. Gymskor finns på Budo fitness butiker men om du har tur kan du även hitta basketskor (platt sula och lite högre skaft) på en vanlig sportbutik.

gymsko

Gör dig och dina leder en tjänst och ha rätt skor.

spacer