MTB för nybörjare

Under sommaren 2014 började jag komplettera min löpträning med cykling för att minska skaderisken. Jag cyklade på min gamla Crescent från 2002 som är en hybrid och jag cyklade mest på fina grusvägar och asfalt runt Uppsala.

I augusti frågade en kompis om jag ville cykla Satmaran med henne för att känna på ett cykellopp, jag sa ja. Jåke fick slita hund under några veckor för att försöka få mig att förstå grunderna med MTB. Gick så där. Jag har alltid tyckt att sten, rötter och lera är otäcka underlag och att då våga att attackera dem med tillräcklig fart för att komma över var bitvis en oöverstiglig tröskel. Inte nog med att man ska våga, man bör även ha teknik och kondis för att lyckas vilket det var si och så med. Nåja, jag genomförde Satmaran och förutom de mest tekniska 8 kilometrarna gick det bra.

Våren 2015 så fortsatte jag att cykla som ett komplement till gym och löpning.

Jåke var sedan länge anmäld till Fjällturen 58 km. Ett lopp som vi var helt överens om att det var alldeles för tufft för mig.

Fjallturen-weblogo
Någon vecka innan Fjällturen fick jag veta att de hade en kortare version som var 28 km och som skulle gå på lite enklare underlag än vad  58 och 70 km gör. Anmälan gjordes. Återigen fick Nikka ställa upp men nu hade jag i alla fall uppgraderat med ny gaffel, annan sadel och blöjbyxor. 8 grader och regn var väl inte det väder jag önskat mig men som man säger: Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder och bra kläder har jag. Så snart vi kom in på grusvägar och stigningar insåg jag att Nikka har helt fel utväxling, jag kunde inte växla ned lika mycket som de som satt på rena MTB-cyklar. Hade jag nu varit bättre tränad så hade jag kanske orkat trots brist på växlar men istället fick jag vackert gå i de värsta backarna. Jag cyklar ju även utan klickskor så jag får ingen hjälp av låren i dra-upp-läget. I vissa fall gick jag snabbare än många cyklade och i vissa fall var det ett klart nedköp att behöva gå. Nikkas däck är på grund av fälgtyp även smalare än en MTB vilket gjorde att jag lyckades skaffa mig en punktering några kilometer från mål. Lyckades inte lösa det utan fick gå i mål, kändes riktigt surt.

Cresecent Nikka

Efter loppet när lerkläderna var i tvättmaskinen och jag själv var nyduschad kunde jag konstatera att jag faktiskt hade blivit betydligt bättre tekniskt sett sedan Satmaran. Jag hade klarat av att cykla på alla möjliga underlag, hade vågat stå på nedför och hade klarat av fler höjdmeter än någonsin. Jag hade till och med tyckt att det fläckvis var skoj.

Iskuben Hamra
Folk började återigen mumla om att jag skulle byta cykel och jag fick väl krypa till korset och erkänna att Nikka inte är lämplig för ändamålet. En Scott Aspect 710 inhandlades tillsammans med SPD-skor och pedaler som både funkar med klick och utan klick.

Scott Aspect 710
Träningshelg med RöhnischLoka Brunn är nu bokat och planer på en cykelhelg i Säfsen finns.

 

spacer